Genel

Yeşil Dönüşüm ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Türkiye’de Gıda Politikaları: Ağ Toplantısı

Yeşil Düşünce Derneği olarak on yıldır süren yeşil ekonomi çalışmalarımız kapsamında Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliği ile beraber Türkiye’de yeşil ekonomiye dair gelişmeleri takip ediyor, her yıl gerçekleştirdiğimiz konferans çalışmaları ile Türkiye’de yeşil ekonomiye dayalı ekonomi politikalarının gelişmesi için teorik ve pratik çıktılar elde ediyor ve yaygınlaştırıyoruz.

25 Haziran Cuma günü saat 14.00 – 16.00 arasında yeşil dönüşüm ve avrupa yeşil mutabakatının gıda politikaları ile ilişkisine odaklanacağımız ağ toplantımıza gıda alanına ilgili vatandaşlar, bu alanda çalışan sivil toplum örgütleri, inisiyatifler, girişimler ve kooperatif temsilcilerini davet ediyoruz.

Toplantıya bu link üzerinden kayıt olabilirsiniz.

Dünyanın farklı yerlerinde ve Avrupa’da yaşanan gelişmelerle beraber yeşil ekonomiye dayalı politikaların iklim kriziyle mücadeleyi odağa alarak somutlaştığını ve küresel çapta ülke ekonomilerine etki ettiğini görüyoruz.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken fosil yakıtlara dayalı ve kirlilik, yoğun ekonomik sistemden çıkışın nasıl gerçekleşeceği önemli bir soru olarak karşımızda duruyor. Bu çıkışın adil bir şekilde gerçekleşebilmesi için 2021 yılı itibariyle sendikalar ve sivil toplum örgütleri bağlamında Türkiye’de kapasite oluşturmak amacıyla bir yeşil ekonomi ağ çalışması başlatıyoruz.

Avrupa başta olmak üzere dünyada fosil yakıtlardan çıkışı öngören politik adımlar atılıyor. Çok yakın zamanda Avrupa Birliği tarafından açıklanan Avrupa Yeşil Düzeni bu kapsamda somut bir örnek olarak sınırda karbon uyarlama mekanizması, döngüsel ekonomi düzenlemeleri, tarladan çatala tarım politikası gibi getirdiği yeniliklerle ülkemizi de derinden etkileyecek birçok farklı alanı düzenliyor.

Avrupa Yeşil Düzeni kapsamında yaşanan tüm gelişmeler Türkiye’de özellikle özel sektörün radarına girmiş durumda. Üretim, tüketim ve dağıtım ilişkilerini etkileyecek birçok düzenleme son noktada bireylerin gündelik hayatında önemli değişikliklere yol açacak. Peki tüm bu süreçte değişikliklere maruz kalacak olan yurttaşlar, tüketiciler bir özne olarak nerede konumlanıyor? Yeşil dönüşüm; iş, istihdam, daha sağlıklı bir toplum, daha dengeli bir çevreyi vadediyor. Bu çerçevede Türkiye’de bir değişim/dönüşüm için tüketici odaklı sivil toplum örgütleri neler yapabilir?

Toplantı Programı:

Açılış: Program hakkında kısa bilgilendirme

Mutabakatın Türkiye’ye etkisi ve Yeşil Dönüşüm
Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı, İstanbul Teknik Üniversitesi, İPM Mercator

Avrupa Yeşil Düzen Belgesi Kapsamında Gıda Politikaları ve Türkiye’ye Etkileri
Arzu Balkuv, WWF Türkiye – Gıda Program Müdürü

Ortak Tartışma ve Katkılar
Moderasyon: Prof Dr. Begüm Özkaynak, Boğaziçi Üniversitesi

Bir yanıt yazın