Eski Duyuru / Haber

‘Yurttaş Enerjisi: Enerji Demokrasisini Gerçekleştirmek’ Dökümanı Türkçe Yayınlandı

Avrupa Birliği’nin iklim krizine acil ve kalıcı bir çözüm üretmesi ve sürdürülebilir bir ekonomi dönüşümünü sağlayabilmesi için, enerji politikalarında ulusötesi bir dönüşüm şart..

Avrupalı yurttaşlar, ulusal kooperatifler ve Avrupa Birliği REScoop ile örgütlenerek, hükümetlerle geliştirdikleri farklı düzeylerdeki işbirlikleri ve ortaklıklar sayesinde, yenilenebilir enerji ve ekonomik dönüşüme büyük katkı sağlıyorlar. Yurttaşlar, enerji üretimi ve dağılımı alanında hükümetlerin de katılımcı yaklaşımları ile bu dönüşümü hem yaratıyor, hem de bundan fayda sağlıyorlar. Bu, devletlerin enerji ve yönetim politikalarını değiştirmesi ve yasal düzenlemeler yapması sayesinde gerçekleşebiliyor.

 GEF- Avrupa Yeşil Vakfı, Avrupa’da enerji dönüşümü ile bu sürecin katılımcı ve demokratik bir yönetimle yürütmenin sağlayabileceği potansiyel gelişimleri keşfetmek üzere bir proje başlattı: ‘Enerji Demokrasisi: Enerji Sistemini Değiştirmek‘.

GEF’in bu projesinde, Almanya ve Danimarka örnekleri ile Avrupa’da bulunan enerji kooperatifleri ve toplulukları ile yapılan çalışmaların sonuçları ve çözüm önerileri, Kati Van de Velde ve Dirk Holemans’ın birlikte yazdığı kitapçıkta toplandı: ‘Yurttaş Enerjisi: Enerji Demokrasisini Gerçekleştirmek’

Yazarlar, Avrupa’nın ve dünyanın enerji politikaları ve nükleer enerji üretim tarihçesine, işleyen enerji politikalarının ekonomik, ekolojik ve sosyal adalet alanlarında yarattığı yıkımlara dair, yeşil bir bakış açısıyla sistematik bir eleştiri sunuyor. Enerjiyi müşterek bir değer olarak yeniden konumlandırarak, enerjide yeşil ve katılımcı dönüşüm için çözüm önerileri, çok sayıda artan kooperatif ve topluluk çalışmalarından örneklerle anlatıyor. Enerjiye kar için değil, ortak değerler üretmek üzere yaklaşıldığında, bu bakış açısı değişiminin yarattığı güçlendirici etkiler çarpıcı bir şekilde aktarılıyor.

Yurttaş Enerjisi: Enerji Demokrasisini Gerçekleştirmek kitabının kapağı

Yeşil Düşünce Derneği olarak, GEF’in yayınladığı bu çalışmayı Türkçeleştirdik ve adil ve sağlıklı bir gıda sistemi için bir kaynak olarak paylaşmak istedik. Dökümanı indirmek için lütfen tıklayın:

Bir yanıt yazın