Duyuru / Haber

Yeşil İklim Yeşil Ekonomi Projesi Bursa Ziyareti Gerçekleşti

Yeşil Düşünce Derneği, İstanbul Politikalar Merkezi ve Yeşil Avrupa Vakfı olarak gerçekleştirdiğimiz “Yeşil İklim, Yeşil Ekonomi” projesinin üçüncü ve son yerel ziyaretini dün Bursa’ya yaptık.

Fotoğraflar için >> http://bit.ly/2gR0DtE

Bu projede Yeşil Ekonomi çerçevesi içinde iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla Türkiye’nin olması gereken azaltım ve uyum hedeflerine uygun somut politika önerileri geliştirecek bir çalışma yürütüyoruz.

Çalışma, ekonominin iklim değiğikliği açısından önde gelen üç ekonomi alanı olan enerji, kent ve toprak kullanımında Avrupa Birliği’nde ve AB ülkelerindeki iyi uygulamaların Türkiye ve Türkiye yerelindeki iyi uygulamalarla karşılaştırılması ve de bu iyi uygulamaların Türkiye’de yerele uyumlu bir şekilde uygulanabilir olup olmadığını araştırıyoruz.

Geçtiğimiz Haziran ayında iklim dostu kent politikalarını konuşmak için gittiğimiz Çanakkale ile başlayan yerel ziyaretlerimiz, iklim dostu enerji politikaları ayağı için İzmir’in ardından Bursa ile tamamlandı.

Bursa yerel ziyaretine Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma grubu ve Nilüfer Belediyesi ile hayata geçirilen kent bostanını ziyaret ederek başladık. Bu kent bostanı öncelikle eğitim ve araştırma amacıyla kullanılıyor. Yerli tohum üreten ve yerli tohum deposu bulunan bostanda engelliler, öğrenciler ve mahalle grupları için ayırılmış özel alanlar da var.

Ziyaretimiz Nilüfer Kent Konseyi ev sahipliğinde iklim dostu toprak kullanım politikalarını konuştuğumuz yuvarlak masa toplantısıyla devam etti. Bu buluşmaya Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesinden uzman ve akademisyenler, organik gıda üreticileri, ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri ve çiftçiler katıldı.

Bursa’da organik gıda üretimi, hayvancılık, organik pazarlar, köylü pazarları ve semt pazarlarının yanısıra iklim değişikliğini azaltacak ve iklim değişikliğine uyum sağlayacak birer araç olarak kent bostanları ve gıda topluluklarını konuştuk. Bu tür uygulamaların önündeki engeller ve sorunlara önerilen çözümleri konuştuk, kurumlar arasında nasıl işbirlikleri kurabileceğimizi tartıştık.

Yeşil İklim, Yeşil Ekonomi projesinin böylelikle tüm çalıştay ve yerel ziyaretleri tamamlandı. Önümüzdeki ayları bu çalıştay ve ziyaretlerden öğrendiklerimizi politika raporunda derlemekle geçireceğiz. 2017 yılının bahar aylarında da yapacağımız uluslararası konferans ile bu raporu sizlere tanıtacağız.

Proje ile ilgili detaylı bilgiye http://siviltoplumdiyalogu.org/project/yesil-iklim-yesil-ekonomi/  veya http://web.yesildusunce.org/yesil-iklim-yesil-ekonomi-projesi/ linklerinden ulaşabilirsiniz.