Duyuru / Haber

Sekizinci Yeşil Ekonomi Konferansı Yenilenebilir Enerji Finansmanı Başlığıyla Gerçekleşti

Yeşil Düşünce Derneği, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Troya Çevre Derneği ortaklığıyla düzenlenen 8. Yeşil Ekonomi Konferansı 24 Nisan Salı günü Yenilenebilir Enerji Finansmanı başlığıyla Cezayir toplantı salonunda gerçekleşti.

8. Yeşil Ekonomi Konferansı

Konferansın ilk bölümünde Avrupa’dan gelen konuklarla Avrupa’da yenilenebilir enerjinin finansmanına dair durum ve iyi uygulama örnekleri konuşuldu. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Begüm Özkaynak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda ilk sözü REScoop’tan Daan Creupelandt alarak yenilenebilir enerji finansman modelleri ve yaratıcı yatırım örnekleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, kamu binalarındaki enerji verimliliği yenilemeleri için başarılı yenilikçi finansman modellerinin desteklenmesine ve çoğaltılmasına odaklanan CITYnvest Projesi ile oluşturulan yenilenebilir enerji finansmanı yatırımı modelleri hakkında bilgi verildi. Creupelandt ayrıca, Enerji Performans Sözleşmesi (EPC), Üçüncü Taraf Finansmanı (TPF), döner sermayeler, kooperatifler ve diğerlerine dayanan modellerinin detaylarını anlattı.

Daha sonra söz alan Belçika’nın Think Tank Oikos kuruluşundan Dirk Holemans enerji demokrasisi ve finansmanı üzerine konuştu. Merkezi ve nükleer temelli enerji üretimine karşı bir alternatif olarak yenilenebilir enerji üretiminin Avrupa’da yaygınlaşması ve Ghent şehrinde yerel otoritenin, yerel şirketlerin, enerji kooperatiflerinin ve yurttaşların katılımıyla hayata geçen yenilenebilir enerji üretim-tüketim modeli hakkında bilgi verdi.

Danimarkalı kuruluş Nordisk Folkecenter temsilcisi Daniele Pagani, Danimarka’daki kooperatifleri ve iyi örnekleri anlatan sunumunda Danimarka’da finans ve yenilenebilir enerji yatırımlarının nasıl işlediğini anlattı. Yine Belçika’lı kuruluş REScoop’un temsilcilerinden Stanislas d’Herbemont enerji kooperatifleri için enerji katma değeri üzerine yaptığı sunumda enerji kooperatiflerinin kuruluş amaçlarından en önemlisinin az ve öz tüketime dayandığının altını çizdi. Oturumun son konuşmasını Nordisk Folkecenter’dan Kardelen Afrodit Adsal gerçekleştirdi. Adsal yenilenebilir enerji yatırımları için Avrupa’daki iyi uygulamalar ve öz finansman kavramı üzerinde durdu.

Verilen yemek arasının ardından gerçekleşen ikinci oturum sadece kadınlardan oluşan Troya Enerji Kooperatifi’nden Avukat Derya Nazan Ünverir’in moderatörlüğünde başladı. 

Bu oturumda ise ilk sözü GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu alarak Türkiye’de yenilenebilir enerjinin önündeki fırsatları, engelleri ve alternatifleri anlattı. Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevil Acar kömür teşviklerinin kaldırılması ve karbon vergisi alınması halinde yapılan bir senaryoda 2040 yılında milli gelirde %7’lik bir artış olacağından ve yenilenebilir enerji payının %60 olacağından bahsetti. SHURA Energy’den Dr. Değer Saygın Türkiye’de yenilenebilir enerjide elektrik üretim teknolojilerinin 2026’ya kadar olası yatırım potansiyelleri üzerinde durdu. Türkiye Sürüdürülebilir Enerji Finansman programı (TurSEFF) İş Geliştirme Müdürü Dr. Asuman Sönmez ise yaptığı sunumda TurSEFF yenilenebilir enerji yatırımlarını anlattı. Oturumun son konuşmacısı Kredi Garanti Fonu İkitelli İstanbul Şube Müdürü Murat Gökçe idi. Gökçe sunumunda KOBİ’lerin finansal eğitim araçlarından bahsetti.

8. Yeşil Ekonomi Konferansı konukların soru ve öneriyle son buldu.

Bir yanıt yazın