Duyuru / Haber

Alternatiflerin buluşması Yeşil Kamp 1-5 Ağustos’ta Toplandı

Yeşil Düşünce Derneği tarafından dördüncüsü gerçekleştirilen Yeşil Kamp bu yıl 153 kişinin katılımıyla Çanakkale Assos’ta bulunan Son Gemi Camping’de gerçekleşti.

Çoğunluğu genç katılımcılardan oluşan kampta 3 gün boyunca 32 konuğumuz 16 ayrı etkinlik gerçekleştirdi. Yeşil Kamp bu yıl diğer yıllardan farklı olarak uluslararası bir etkinliğe de ev sahipliği yaptı.

1 Ağustos Çarşamba günü GEF’le birlikte düzenlediğimiz Yeşil Okul’da 3 ana başlıkta teorik sunumlar ve atölyeler gerçekleştirildi.

Doğanın Hakları ve Yeryüzü Anayasıcılığı başlıklı ilk oturum İstanbul Politikalar Merkezi’nden Ümit Şahin’in kolaylaştırıcılığında Yeşil Düşünce Derneği’nden Rana Göksu, Yunanistan Yeşilleri’nden Michael Bakas ve Bulgaristan Yeşilleri’nden Georgi Velev’in sunumlarıyla gerçekleşti.

İkinci oturumun başlığı Toplumsal Cinsiyet ve Queer Ekoloji oldu. Oturumun kolaylaştırıcılığını Yeşil Düşünce Derneği’nden Sevil Turan üstlendi. Oturumda Avrupa Yeşiller Partisi’nden Vesna Jusup, GEF’ten Beatrice White ve FYEG’den Teo Comet sunum yaptılar.

Üçüncü oturumda Gıda Egemenliği ve Gıda Politikaları tartışıldı. Kolaylaştırıcılığını Ekoloji Kolektifi’nden Bengi Akbulut’un yaptığı oturumda Buğday Derneği Başkanı Leyla Aslan Ünlübay, Slowfood Türkiye lideri Ayşenur Arslanoğlu ve Avrupa Genç Yeşilleri’nden Antoine Tifine sunum yaptılar.

Akşam ise Boğaziçi Üniversitesi’nden Akgün İlhan Su Krizi ile Nasıl Mücadele Edilir?, Cihan Koral Malak Toplumsal Cinsiyet ve Anadolu Meraları’ndan Durukan Dudu Gıda Politikaları başlıklarında paralel 3 atölye gerçekleştirdi.

2 Ağustos Perşembe günü Yeşil Kamp başladı.

Katılımcılarla oynanan tanışma oyunlarından sonra her sene yapılan Yeşil Politika’ya dair giriş sunumu Yeşil Düşünce Derneği yönetim kurulu üyesi Alper Akyüz tarafından yapıldı.

İç Mimar ve tasarımcı Gökalp Ceylan katılımcılarla birlikte rüzgar, güneş ve kömür temalı fontlar tasarladı.

Günün son etkinliğinde akademisyen Sezai Ozan Zeybek demokrasinin geleceğine dair üç alternatif hikaye: Ya demokrasi zannettiğimiz şey değilse başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

3 Ağustos Cuma günü katılımcılar güne eğitmen Tuba Yalçın ile yoga yaparak başladılar. Kahvaltının ardından Başka Bir Okul Mümkün Derneği ve Çamtepe Yaşam Okulu’ndan eğitmenler alternatif eğitim modellerini tartıştılar ve uyguladıkları alternatif modelleri paylaştılar.

Myra Sosyal Fayda Ajansı’ndan Rauf Kösemen yaptığı sunumda iletişimin nasıl sosyal fayda yaratabileceğine ve bunun ne gibi alanlarda mümkün olduğuna dair bir tartışma yürüttü.

Öğle yemeğinin ardından hukukçu Şebnem Eraş Çelebi Yaşamsal Hukuk başlıklı sunumunda doğanın ve insanın hukuksal haklarının benzerliklerinden ve farklarından bahsetti.

Yeşil Düşünce Derneği üyesi ve Buğday Derneği kurucusu Güneşin Aydemir Alternatifin Daniskası: Doğa başlıklı sunumunda doğanın sunduğu alternatiflerin aslında tüm yaşama nasıl etki ettiğinden bahsetti.

Günün son etkinliği ise trans aktivist Esmeray’ın yazıp oynadığı Kestirmeden Hikayeler performansı oldu.

4 Ağustos Cumartesi güne yine Tuba Yalçın eğitmenliğinde yoga ile başlandı. Kahvaltının ardından Bahar Vidinlioğlu doğal uyumu yeniden keşfetmek üzerine bir araç olarak Skinner Bırakma Tekniği atölyesi gerçekleştirdi.

Vidinlioğlu’nun ardından Pikan Ajans İletişim Geliştirme Direktörü Pınar İlkiz sivil toplum iletişiminden insan kaynaklarının yönetimi üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Öğle yemeğinin ardından Yeşil Düşünce Derneği’nin uzun süredir çalıştığı alan olan Yenilenebilir Enerji üzerine konuşuldu. Oturumda Yeşil Düşünce Derneği Genel Koordinatörü Sevil Turan ve Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya Rüzgar, Güneş Bize Yeter! isimli bir sunum gerçekleştirdi.

Yine Yeşil Düşünce Derneği yönetim kurulu üyesi Alper Akyüz Örgütlenmede ve Sivil Toplumda Alternatifler başlıklı sunumunda sivil toplumun ne gibi politik alanlarda var olabileceğine ve örgütlenebileceğine dair bir tartışma yürüttü.

Kampın ve günün son etkinliğinde Kardeş Türküler müzik grubunun dansçılarından Ömer Ongun bir enstrüman olarak bedeni yeniden düşünmek isimli atölyesinde katılımcılarla birlikte beden perküsyonu performansı sergiledi.

5 Ağustos Pazar günü toplu fotoğraf çekimin ardından katılımcıların dilek ve temennilerini paylaştıkları değerlendirme oturumu yapıldı ve kamp sona erdi.

Kamp fotoğrafları: https://www.flickr.com/photos/yesildusunceder/albums/72157669887891097

Kamp haberi: https://yesilgazete.org/blog/2018/08/08/yesiller-yesil-kamp-2018de-bulustu/

Bir yanıt yazın