Duyuru / Haber

22 MART DÜNYA SU GÜNÜ’NDE KİMSEYİ GERİDE BIRAKMAMAK

1993’ten bu yana kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü’nün bu seneki teması suya erişimde ‘Kimseyi Geride Bırakmamak’. Birleşmiş Milletler tarafından 2010 yılında kabul edilen suya ve hıfzıssıhhaya erişme hakkı, herkesin günlük 50 ila 100 litre arası suya erişmesini garanti altına alıyor.

Bu suyun temiz, güvenli, uygun fiyatlı (hane gelirinin %3’ünü aşmayacak kadar) ve fiziksel olarak ulaşılabilir (suyun kaynağının en fazla 1000 metre uzaklıkta bulunması ve suyu taşımak için yarım saatten fazla zaman gerekmemesi) olmasını da şart koyuyor. Ancak gezegenimizde suya erişimde geride bırakılmış çok insan var. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre 2,1 milyar insanın güvenli su hizmetlerine erişimi sağlanabilmiş değil (2017). Yılda 5 yaşın altında 340 bin çocuk kirli su kullanımına bağlı ishalli hastalıklardan hayatını kaybediyor (DSÖ/UNICEF 2015).

Özellikle düşük gelirli ülkelerde kadınlar ve kız çocukları eve su taşımakla ve temizliği ve hıfzıssıhhayı sağlamakla yükümlü oldukları için eğitim haklarından mahrum kalıyor. Su kaynağı bulunmayan her on evden sekizinde su taşıma görevini kadınlar ve kız çocukları yerine getiriyor (WHO/UNICEF 2017). Su kıtlığından ve kirliliğinden en fazla  yoksullar, kadınlar ve çocuklar etkileniyor ve yaşam mücadelesinde geride kalıyor. Üstelik iklim değişikliği şiddetlenirken, dünya nüfusunun artması ve su talebinin büyümesiyle bu durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor (UN 2018).

Eğer bu gidişatı durdurmazsak geride bırakılanlar sadece şimdiki nesillerin yoksulları, kadınları ve çocukları değil gelecek kuşaklar da olacak. Suya erişimde kimsenin geride kalmaması için suyu daha tasarruflu ve verimli kullanmak, su tutan ekosistemleri bütün olarak korumak ve iklim değişikliğini azaltacak enerji politikalarını hayata geçirmek gerekiyor.

Bir yanıt yazın